Gratis verzending vanaf € 20 binnen Nederland

Nieuw en Tweedehands

A Monument For Beethoven

Levanon, Yoav

.. Beethoven

CD   1 disc(s)   06-05-2022
Classical | Piano

Levertijd : +/- 5 tot 10 werkdagen

€ 19.95
CD  
Extra info: .. Beethoven
Maatschappij: Warner Music
Label: Warner Classics
Barcode: 0190296425523
Artikelcode: 6C2851
Suffix - prefix: 9642552 01902

Yoav Levanon (piano)

"Hij heeft alles in zich om een van de beste pianisten van deze eeuw te worden," schreef het muziektijdschrift Diapason over Yoav Levanon. Nu brengt de 17-jarige zijn debuutalbum A Monument for Beethoven uit op Warner Classics met veeleisende werken van Liszt, Chopin, Mendelssohn en Schumann De jonge Israëlische pianist ziet zijn keuze als een verwijzing naar de solidariteit onder musici: om de oprichting van het standbeeld van Beethoven in Bonn mogelijk te maken, hebben deze vier beroemde romantici ooit de opbrengst van hun composities gedoneerd. Zo ontstonden Felix Mendelssohns virtuoze meesterwerk Variations sérieuse op. 54 en Robert Schumanns voluptueuze Fantasie op. 17. Beide werken verwijzen ook muzikaal naar Beethoven en zetten diens erfenis dus levendig voort. Franz Liszts Sonate in B-klein daarentegen brengt tegenstellingen op een spannende manier samen en wordt beschouwd als een van zijn meest indrukwekkende composities. Yoav Levanon waardeert de geselecteerde pianowerken in het bijzonder om hun "overweldigende opeenhoping van diepe gevoelens in een breed en dynamisch spectrum van kleuren en opzwepende virtuositeit". De jonge pianist heeft het programma al in Toulouse en Parijs uitgevoerd. Hoewel hij nog helemaal aan het begin van zijn carrière staat, was Yoav Levanon al meerdere malen te gast op het gerenommeerde Verbier Festival en in 2020 gaf hij een pianorecital samen met Martha Argerich, de grande dame van de piano. Tot zijn mentoren behoren ook muzikale grootheden als Daniel Barenboim en Sir András Schiff.

Chopin:
 Prelude Op. 45 in C sharp minor (No. 25)

Liszt:
 Grande Étude de Paganini, S. 141 No. 3 'La Campanella'
 Piano Sonata in B minor, S178

Mendelssohn:
 Variations sérieuses in D minor Op. 54

Schumann:
 Fantasie in C major, Op. 17

"Is het omdat alles meezit of is hij gewoon ontzettend goed en zijn leeftijd ver vooruit? Feit is dat de Israëlisch-Franse pianist Yoav Levanon op 17-jarige leeftijd een contract heeft getekend bij Warner Classics en nu met een hondsbrutale debuut-cd komt. Je moet immers maar durven om zo jong een eerste cd te openen met Liszts gevreesde Sonate in b-klein. Levanon lijkt er zijn hand niet voor om te draaien en maakt er met verder ook veeleisende werken van Schumann, Mendelssohn en Chopin een mooi programma van. Het geheel hangt hij op aan de fundraising voor het beeld dat bij Beethovens vijfenzeventigste geboortedag feestelijk werd onthuld. Liszt was een van de voornaamste Beethovenadepten die zich bemoeiden met de organisatie; ook Schumann en Chopin droegen bij aan de totstandkoming van het beroemde beeld. Dat alles terzijde, want het gaat natuurlijk om de muziek en de uitvoering. De korte versie in dezen laat zich omschrijven als: luister! De langere versie: luister en verbaas u over zoveel diepgang, muzikale wijsheid en uitvoeringskunst bij deze tiener, die hopelijk niet verpest wordt door de cd-industrie en de media en zich rustig verder kan ontwikkelen."
Klassieke Zaken Magazine 2&3-2022

"Levanon is undaunted by Liszt’s Sonata, giving a performance of heroic sweep. A powerful player, the 18-year-old is nimble and articulate in the virtuoso passages, dramatic with the rhetorical flourishes, tender and lyrical when required."
BBC Music Magazine - July 2022 ****(performance) / *****(recording)