Gratis verzending vanaf € 20 binnen Nederland

⇒ Naar specifiek zoeken

JOSEPH HAYDN OP.51 VII LW

MATANGI QUARTET

7 LAST WORDS OF JESUS CHRIST

CD   1 disc(s)   14-02-2020
Classical | Chamber Music

In stock Levertijd : +/- 1 - 2 werkdagen (voorraad: 1 item)

€ 19.95 € 22.95
Extra info: 7 LAST WORDS OF JESUS CHRIST
Maatschappij: Play it again Sam
Label: MATANGI
Barcode: 0608603324921
Artikelcode: Y77683
Suffix - prefix: 03 MTMCD

Matangi Quartet

On this CD the Mantangi Quartet performs String Quartet, Op. 51 'Seven Last Words'

The Matangi Quartet was founded in 1999 by four young musicians then studying at the Royal Conservatoire in The Hague and the Conservatory of Rotterdam. In 2003 Matangi completed the two-year, full-time course at the Netherlands String Quartet Academy under the direction of Stefan Metz (cellist, Orlando Quartet). At the Academy, the Matangi Quartet had the opportunity to take lessons from international renowned musicians, including the members of the Amadeus Quartet. The quartet also received intensive mentoring from Henk Guittart (violinist, Schönberg Quartet) for several years. Since then the quartet has become a regular performer on the Dutch chamber music scene and abroad.

In 2002 Matangi was awarded the prestigious Kersjes van de Groenekan Award, an annual prize awarded to exceptional chamber music talent in the Netherlands, and in 2008 the quartet won third prize at the International Joseph Joachim Chamber Music Competition in Weimar. The Matangi Quartet has released several CDs on Challenge Records including “Mendelssohn” (CC72308) in 2009, “Candybox” (CC72353) in 2010, and, alongside the viola da gamba player Ralph Rousseau won the Edison Audience Award in 2009 for their CD “Chansons d’amour” (CC72305).

De zeven laatste kruiswoorden in een unieke uitvoering door het 20-jarige Matangi Quartet. Toen het Matangi Quartet in zijn beginjaren 2000 kennis maakte met de sieben letzte Worte van Haydn maakte het stuk meteen een onuitwisbare indruk op het viertal. Omdat het stuk verbonden is met de paastijd was er steeds maar een geringe periode waarin er vraag was naar het stuk. Het kwartet was dan ook verguld met de uitnodiging van de Dutch Don’t Dance Division om het stuk meermaals uit te voeren met daarbij een indrukwekkende choreografie van choreograaf Thom Stuart. Na deze serie opvoeringen voelde het kwartet de behoefte om het stuk op cd vast te leggen. Marcel van den Broek van OAK studio tekende voor het prachtige ontwerp van de verpakking van de cd.

Haydn:
 String Quartet, Op. 51 'Seven Last Words'

"The Matangi Quartet's sound contributes more to a series of intelligent, considered interpretations than to a simple striving for self-conscious beauty. Vibrato is used spraingly as an expressive device and the slightly dry acoustic draws the listener in, especially in quieter music...enjoy an hour or more of near-ideal Haydn playing."
Gramophone Magazine - March 2014

"Haydn schreef Die sieben letzten Worte unseres Erlösers am Kreuze oorspronkelijk als orkestwerk, maar er bestaan ook versies voor piano, koor en strijkkwartet. Die kwartetversie is de laatste jaren veruit het populairst. Het is zonder meer een monumentaal werk te noemen: ruim een uur muziek, met naast een introductie zeven langzame delen, elk in sonatevorm, die Christus’ laatste woorden aan het kruis symboliseren, en een donderende muzikale aardbeving, Il terremoto, tot besluit. Het vergt nogal wat van de uitvoerenden om de spanning gedurende het hele werk vast te houden, de retoriek achter de noten te ontsluiten en ook nog de verinnerlijkte sfeer te treffen. Het Matangi Quartet slaagt hier op zijn nieuwe opname volledig in. Met strak maar warm en gloedvol spel weten de musici te overtuigen, te imponeren en bovenal te ontroeren. Het Matangi weet de zeven langzame delen tot leven te brengen met een rijke dynamiek, waarbij het vibrato smaakvol is teruggebracht. Het kwartet bestaat nu ruim twintig jaar, waarvan vijftien in de huidige samenstelling. Die ervaring is overduidelijk te merken aan een volstrekt natuurlijk samenspel, waarin elk individueel instrument spreekt maar ook met de andere naadloos kan versmelten tot één geheel. Een triomf!"
Klassieke Zaken Magazine 2-2020

"Op deze stijlvol verpakte opname - die als je 'm openklapt de vorm heeft van een kruis waarop korte zinnen uit de evangeliën zijn afgedrukt - speelt het Matangi Quartet sober, passend bij het overpeinzende, soms leidende, soms berustende karakter van de muziek. Het is die soberheid die de luisteraar in de muziek trekt, het onopgesmukte, het pure, de suggestie dat de muziek genoeg heeft aan zichzelf. Die eenvoud is het gevolg van een jarenlange intensieve samenwerking waarin vier zielen één gedachte werden. Woorden voegen hier weinig toe. Ga zitten zou ik zeggen, sluit je ogen, kom tot rust, leef mee, geniet van de onaangedikte maar o zo scherpe expressie en verwonder je over de ontdekking dat schoonheid gewoon is en niet gemáákt hoeft te worden."
LUISTER Magazine 747 - Luister TIEN