Gratis verzending vanaf € 20 binnen Nederland

⇒ Naar specifiek zoeken

CHOPIN: 4 BALLADES & 4..

VINNITSKAYA, ANNA

.. IMPROMPTUS

CD   1 disc(s)   05-02-2021
Classical

In stock Levertijd : +/- 1 - 2 werkdagen (voorraad: 1 item)

€ 19.95 € 22.95
Extra info: .. IMPROMPTUS
Maatschappij: Outhere
Label: ALPHA
Barcode: 3760014197284
Artikelcode: 4A0772
Suffix - prefix: 728 ALPHA

Anna Vinnitskaya (piano)

De hoogste virtuositeit en poëtische diepgang: zowel publiek als critici waarderen het feit dat Anna Vinnitskaya niet alleen spectaculair technisch vuurwerk kan ontsteken, maar ook weet hoe zij grote taferelen moet schilderen. Haar technische briljantheid is nooit een virtuoos doel op zich, maar wordt gecombineerd met een natuurlijke klank die altijd rijk van kleur is en met het vermogen om lange, goed doordachte strijkstokken te maken. Nu bereidt de artieste zich voor om de muziek van de aarts-romanticus Frédéric Chopin aan haar veelzijdige discografie toe te voegen. Op het programma staan vier ballades, die het midden lijken te houden tussen miniatuur en sonate, en de vier niet minder populaire impromptus, geschreven tussen 1835 en 1842.

Chopin:
 Ballade No. 1 in G minor, Op. 23
 Ballade No. 2 in F major, Op. 38
 Ballade No. 3 in A flat major, Op. 47
 Ballade No. 4 in F minor, Op. 52
 Impromptu No. 1 in A flat major, Op. 29
 Impromptu No. 2 in F sharp major, Op. 36
 Impromptu No. 3 in G flat major, Op. 51
 Impromptu No. 4 in C sharp minor, Op. 66 'Fantaisie-Impromptu'

"De Russiche pianiste Anna Vinnitskaya (°4 augustus, 1983), die met een weergaloze vertolking van het tweede pianoconcerto van Sergej Prokofiev terecht de eerste prijs wegkaapte op de K.E.W. editie van 2007. Sindsdien heeft Vinnitskaya een succesvolle internationale carrière uitgebouwd, en wordt ze aanzien als een van de toppianisten van deze tijd. De vier Ballades en vier Impromptus - waaronder de bekende Fantasie-Impromptu op.66 - van Frédéric Chopin. 'De term Ballade heeft Chopin naar alle waarschijnlijkheid als eerste geïntroduceerd' schreef Robert Schumann in het Neue Zeitschrift für Musik in 1842. Het is in ieder geval het genre waarin hij zijn creativiteit ten volle heeft geëxploreerd, en dat 200 jaar later met recht en rede nog altijd tot het standaard pianorepertoire behoort. Welk repertoire Anna Vinnitskaya ook in handen krijgt, ze weet er altijd de extra glans aan te geven die topmuzikanten zo kenmerkt. Of het nu Prokofiev, Ravel, Brahms, Debussy of deze Chopin is. Want laat ons wel wezen: je moet al van zeer goede huize zijn om aan deze Ballades en Impromptus - die al zoveel zijn opgenomen - nog iets toe te voegen. Maar dat doet Vinniskaya zeker: het zijn gloedvolle en gedreven interpretaties geworden, met een mooi evenwicht tussen poëzie en elegantie enerzijds en de nodige sturm und drang anderzijds. Wat een verfijnd legatospel en rubato (ritmisch vrij spelen) ook, zoals bijvoorbeeld in de eerste Ballade waar deze cd mee opent. En bovenal blijven haar verbluffende technische capaciteiten ten dienste staan van de muziek, zoals in de pittige finale van de vierde Ballade of de gekende Fantasie-Impromptu.

Vinnitskaya nam deze cd op in mei/juni van vorig jaar, in de Friedrich-Ebert-Halle in Hamburg. Het was de bedoeling om o.a. met dit programma deze tijd ook in Europa rond te toeren - zo was er vorige maand een recital gepland in Bozar - maar daar hebben de omstandigheden uiteraard anders voor gezorgd. Hopelijk is bij deze uitstel geen afstel!"
Vincent Goris - De Keuze van Klara