Gratis verzending vanaf € 20 binnen Nederland

Nieuw en Tweedehands

Sehnsucht (Live In Rotterdam)

Hannigan, Barbara

.. Rotterdam)

CD   1 disc(s)   09-11-2022
Classical | Vocal

In stock
Levertijd : +/- 1 tot 2 werkdagen (voorraad: ruim voldoende)

€ 14.95
CD  
Extra info: .. Rotterdam)
Maatschappij: Outhere
Label: Alpha
Barcode: 3760014198724
Artikelcode: 5D9116
Suffix - prefix: 872 ALPHA

Barbara Hannigan (soprano), Raoul Steffani (baritone) & Camerata RCO (Royal Concertgebouw Orchestra), Rolf Verbeek

Sehnsucht, een centraal en bijna onvertaalbaar woord uit de Weense fin-de-siècle-periode, verwijzend naar aspecten van verlangen, melancholie en nostalgie. Tijdens de Covid-19-pandemie ontstond een collectief verlangen, zowel bij artiesten als bij het publiek. Sehnsucht: Live in Rotterdam, gespeeld in de lege concertzaal van De Doelen. We besloten de opname uit te geven als een album, in het besef dat de uitvoering ook continuïteit en mentorschap door middel van muziek vertegenwoordigt. Beide jonge Nederlandse artiesten, dirigent Rolf Verbeek en bariton Raoul Steffani zijn verbonden aan de initiatieven Equilibrium en Momentum, en vergezelden mij en het Camerata RCO voor deze intieme reis... In Sehnsucht verkennen we twee liedcycli van Berg, geschreven kort na Mahlers 4e symfonie. Al deze werken worden gepresenteerd in speciale arrangementen voor kamermuziekensemble. De Berg-nummers worden uitgebreid van hun originele stem en piano naar een dialoog van nieuwe kleuren en instrumentatie. Mahlers 4e symfonie wordt gereduceerd tot een intieme solistische reis, een teder gesprek.
-Barbara Hannigan

Berg:
 Sieben frühe Lieder
 Vier Lieder, Op. 2

Mahler:
 Symphony No. 4

"De uitvoeringen, in feite het belangrijkste deel van het verhaal, mogen wat mij betreft van het stempel ‘grandioos' worden voorzien (Hannigan zal er ook zo over hebben gedacht, maar ze heeft zich bescheidener daarover uitgelaten). Het door Rolf Verbeek geleide Camerata RCO musiceert én dus interpreteert werkelijk formidabel, met bovendien Barbara Hannigan op haar best (en dat wil wat zeggen!), terwijl de Nederlandse bariton Raoul Steffani zich hoorbaar volkomen thuis voelt in de Vier Gesänge. Het is de muzikale verbeelding die de boventoon voert. Het gehele ensemble stond op die gedenkwaardige laatste avond in april aldus borg voor een betoverende sfeer die zich bewoog tussen deemstering en realiteit, met Sehnsucht als meer dan slechts een willekeurige metafoor. Knap ook hoe Verbeek met behulp van fijnzinnig aangelegde rubati - Mahler IV profiteerde er duidelijk van - de muziek de nodige ruimte gaf. Wat ik daarbij wel heb gemist is het door Stein oorspronkelijk voorgeschreven harmonium. Dat moest voor de gelegenheid het veld ruimen voor piano en accordeon. Waarom? Guido Tichelman maakte er een prachtige opname van en zorgde tevens voor de sluitende nabewerking."
Bron: Opusklassiek.nl

"Het was even slikken voor de jonge Nederlandse bariton Raoul Steffani. Hij was net aangenomen bij Equilibrium, het mentorprogramma waarmee Barbara Hannigan jonge professionals helpt, toen corona uitbrak. Weg was de kans om veel op te treden en te werken met deze briljante Canadese sopraan en dirigente. Gelukkig kwam de Doelen bij Hannigan met het verzoek een livestream te verzorgen. Ze nam Raoul Steffani mee die Alban Bergs Vier Gesänge op. 2 zong. Zelf voegde ze Bergs Sieben frühe Lieder toe en dirigeerde ze Camerata RCO in de bewerking voor kamerorkest van Mahlers Vierde symfonie. Ze was zo enthousiast over het resultaat dat ze besloot de hele livestream op cd uit te brengen. En terecht. Hannigan en Steffani zingen de sterren van de hemel en ook Camerata RCO is in bloedvorm met dit repertoire waarin de romantiek in zijn voegen kraakt en met welhaast ingehouden adem over de drempel van de twintigste eeuw glijdt."
Klassieke Zaken Magazine 5-2022