Gratis verzending vanaf € 20 binnen Nederland

Nieuw en Tweedehands

BACH: MEINS LEBENS LICHT

COLLEGIUM VOCALE GENT / P

CD   1 disc(s)   02-04-2021
Classical | Choral Music

In stock Levertijd : +/- 1 - 2 werkdagen (voorraad: 2-3 items)

€ 19.95 € 22.95
Maatschappij: Outhere
Label: PHI
Barcode: 5400439000353
Artikelcode: 6A1598
Suffix - prefix: 035 LPH

Dorothee Mields (soprano), Alex Potter (countertenor), Thomas Hobbs (tenor), Peter Kooij (bass) & Collegium Vocale Gent, Philippe Herreweghe

Bach-Herreweghe is een ideale combinatie waarbij gewoon niets fout kan gaan! Philippe Herreweghe en het Collegium Vocale Gent traceren opnieuw de muzikale hartslag van de componist met nog twee cantates en een motet uit Bachs tijd als Thomaskantor. De cantate Es ist dir gesagt, Mensch, was gut ist BWV 45, gecomponeerd in 1726, verbluft in het midden met een citaat van Christus dat aan de bas is toevertrouwd, en dat Bach vorm geeft met gedurfde sprongen en uitgebreide coloraturen. De andere cantate, Lass, Fürstin, lass noch einen Strahl BWV 198, ook bekend als de Trauerode, werd in 1727 gecomponeerd voor de begrafenis van de Saksische keurvorstin Christiane Eberhardine. Bachs werk laat op ontroerende wijze zien hoe diep haar dood de Saksen heeft getroffen. De twee cantates worden aangevuld met het motet O Jesu Christ, meins Lebens Licht BWV118, dat ook werd gecomponeerd ter gelegenheid van een begrafenisdienst. Herreweghe onderstreept eens te meer zijn status als een van de krachtigste en overtuigendste Bach-exegeten van onze tijd en biedt een zowel muzikaal volmaakte als subtiel belichte Bach, die kenners en liefhebbers rechtstreeks weet aan te spreken.

Bach, J S:
 Cantata BWV45 'Es ist dir gesagt, Mensch, was gut ist'
 Cantata BWV198 'Laß, Fürstin, laß noch einen Strahl' (Trauerode)
 Motet BWV118 'O Jesu Christ, mein Lebens Licht'

"De livestream van de Matthäus-Passion met het Concertgebouworkest onder leiding van Philippe Herreweghe ging niet door toen een van de medewerkers positief werd getest op corona. Als troost is er nu deze cd, waarop hij drie werken van Bach dirigeert. De hoofdmoot wordt gevormd door de cantate Es ist dir gesagt, Mensch, was gut ist (BWV 45) met dat geweldige openingskoor. De andere werken zijn vol gevoelens van rouw. Zo is de cantate Laß, Fürstin, laß noch einen Strahl (BWV 198) een klaagzang op de dood van de keurvorstin Christiane Eberhardine. Een bijzondere positie heeft het motet O Jesu Christ, meins Lebens Licht (BWV 118). Bach noemde het zelf een ‘motetto’, maar het houdt het midden tussen een uitgebreid cantatedeel en een koorfantasie. Het was waarschijnlijk oorspronkelijk bestemd voor een begrafenis, maar hier klinkt de latere versie uit ca. 1746. Herreweghe heeft zich weer omringd met getrouwen: uiteraard zijn onvolprezen Collegium Vocale Gent, maar ook favoriete zangers als de sopraan Dorothee Mields en de bas Peter Kooij. Herreweghe is een ideale gids met vloeiende en bijzonder expressieve interpretaties die zonder opsmuk maar met veel zeggingskracht hart en ziel weten te raken."
Klassieke zaken Magazine 2-2021

CD van de Week - Radio 4