Gratis verzending vanaf € 20 binnen Nederland

Nieuw en Tweedehands

LA PORTA D'ORIENTE: THE..

BEASLEY, MARCO

THE MANUSCRIPT OF ALI UFKI / ENSEMBLE CONSTANTINOPLE

CD   1 disc(s)   05-06-2020
Classical | Vocal

Levertijd : +/- 5 – 10 werkdagen

€ 22.95
Extra info: THE MANUSCRIPT OF ALI UFKI / ENSEMBLE CONSTANTINOPLE
Maatschappij: Outhere
Label: GLOSSA
Barcode: 8424562245013
Artikelcode: Z56925
Suffix - prefix: 924501 GCD

Marco Beasley (tenor) & Constantinople, Kiya Tabassian

Albert Bobowski, alias Ali Ufki, werd rond 1610 geboren in Polen en werkte in Constantinopel (het huidige Istanboel) aan het Ottomaanse hof. Als vertaler, tolk, taaldocent, bemiddelaar en adviseur, kwam hij daar in contact met vele Europese diplomaten, geestelijken en reizigers. Dankzij zijn verschillende vaardigheden en brede kennis van de islamitisch-Ottomaanse en christelijk-Europese culturen werd hij een gerespecteerd bemiddelaar tussen die twee werelden.

In een bonte verzameling Europese en Ottomaanse muziek schakelt Ali Ufki soepel en op natuurlijke wijze tussen talen en muziekgenres.Op het schitterende La porta d’oriente (de poort naar het oosten) vindt deze muziek ideale vertolkers in de Italiaanse zanger Marco Beasley en het ensemble Constantinople (onder leiding van Kiya Tabassian). Ze slagen er glansrijk in om de kloof tussen de culturen van Europa en het oosten te overbruggen, zoals ook Ali Ufki deed, eeuwen geleden.

Borrono Milanese:
 La canella

Caccini, G:
 Dalla porta d'oriente

Kirchner, A:
 Compendium tarantulae

Monteverdi:
 Il Combattimento di Tancredi e Clorinda

Saracini:
 Quest' amore, quest' arsura

Strozzi:
 Che si può fare

Tabassian:
 Fronni d'alia - Ey Sareban

Tasso:
 Prologo alla notte
 Versi

Ufki:
 Fath-e bâb
 Samai frenci
 Samai nishaburak
 Uyan ey gözlerim gafletten uyan
 Zarb-e fath

"Het Ottomaanse Rijk heeft mensen altijd gefascineerd, ook in de renaissance. Zo kwam het dat de Pool Wojciech Bobowski onder de naam Ali Ufki in de zeventiende eeuw aan het hof in Constantinopel werkzaam was als muzikant en drogman. Zijn manuscript met liederen is de basis voor een fascinerende reis van Marco Beasly en het ensemble Constantinople, van Italië naar de Oriënt en weer terug. Duizend-en-een-nacht in cd-vorm."
Klassieke Zaken Magazine 4-2020

"Een Poolse musicus en polyglot uit de zeventiende eeuw die de belangrijkste Osmaanse componist werd: de muzikale nalatenschap van Ali Ufki komt in al haar veelzijdigheid ongemeen bloeiend tot leven. Toon en woord versmelten op unieke wijze in de uitvoeringen van zanger Marco Beasley. Geniet op de divan"
Luister Magazine 754 - CUM LAUDE / LUISTER TIEN